Χαράλαμπος Βλαχόπουλος

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

E-mail: cvlachop@otenet.gr

 

Ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος είναι Καθηγητής στην 1η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Τα κλινικά του ενδιαφέροντα είναι η Υπέρταση και το Καρδιομεταβολικό Σύνδρομο, καθώς και η Επεμβατική Καρδιολογία.

Ο κ. Βλαχόπουλος υπήρξε Πρόεδρος της ARTERY Society και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας των Περιφερικών Αγγείων της European Society of Cardiology και είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν τον προγνωστικό ρόλο της αγγειακής λειτουργικότητας και δομής για τα καρδιαγγειακά συμβάματα, της επίδρασης του τρόπου διαβίωσης (lifestyle) και της φλεγμονής στην αρτηριακή λειτουργία, καθώς και την παθοφυσιολογία της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, και τη σχέση σεξουαλικής υγείας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο Καθηγητής Χ. Βλαχόπουλος έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα σε έκριτα διεθνή περιοδικά και το έργο του έχει μνημονευθεί σε πάνω από 47.000 αναφορές σε αντίστοχια άρθρα. Ο H-index είναι 74. Με τον Michael O’Rourke και τον Wilmer Nichols έχουν συγγράψει την 6η έκδοση του διεθνούς φήμης βιβλίου καρδιαγγειακής φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας “McDonald’s Blood Flow in Arteries”. Έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως ανά τον κόσμο και τα αποτελέσματα των ερευνών του έχουν μνημονευθεί επανειλημμένα από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.

Είναι μέλος του Εκδοτικού Συμβουλίου των περιοδικών Hypertension, Artery Research και Hellenic Journal of Cardiology.