Πρόγραμμα “Νιώσε την Καρδιά σου”

Γενικές Πληροφορίες για τις δραστηριότητες του προγράμματος

Για τις ανάγκες του προγράμματος «Νιώσε την καρδιά σου» σχεδιάστηκε σειρά ενεργειών, με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση των Ελληνίδων:

  • Επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος επισκέφτηκαν ενημερωτικές εκπομπές και μίλησαν για τις γυναίκες και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Πρόεδρος της ΕΕΛΙΑ και Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κος Ιωάννης Λεκάκης, μίλησε για το «μύθο» που θέλει τις γυναίκες να είναι «άτρωτες» από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ο Καθηγητής – Διευθυντής του τμήματος Διατροφής του ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Αντώνης Ζαμπέλας, εξήγησε τη συμβολή της διατροφής στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχεδιάστηκε ειδικά για το πρόγραμμα, που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το φυλλάδιο συντάχθηκε από τους γιατρούς της ΕΕΛΙΑ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων, ενώ η Coca-Cola light ανέλαβε την παραγωγή αλλά και τη διανομή του σε περίπου 250.000 γυναίκες, μέσα από τα προωθητικά της προγράμματα. Το φυλλάδιο αποτελείται από ένα τρίπτυχο, το οποίο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, και αποφεύγοντας δυσνόητη ιατρική ορολογία, προσκαλεί τις γυναίκες να νιώσουν την καρδιά τους και να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας της.

Δες το φυλλάδιο εδώ.

Η Coca-Cola light αγαπάει τις γυναίκες και γι’ αυτό υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν την υγεία τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζει την προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την υγεία της γυναικείας καρδιάς και των μέτρων πρόληψης που τη θωρακίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Coca-Cola light οργανώνει πλήθος ενεργειών που, όχι μόνο ενημερώνουν, αλλά συγκεντρώνουν και πόρους για την εκπαίδευση και την έρευνα σε θέματα σχετικά με την υγεία της γυναικείας καρδιάς.

Πάρε τώρα την υγεία της καρδιάς σου στα χέρια σου. Για να διαπιστώσεις εάν διατρέχεις κίνδυνο, αρκεί να έρθεις σε επικοινωνία με τον γιατρό σου και να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

Ενημερώσου για τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο

Μάθε τους αριθμούς που αφορούν στην υγεία σου

Συζήτησε με τον γιατρό σου για την υγεία της δικής σου καρδιάς, ώστε να εκτιμήσει εάν διατρέχεις κίνδυνο. Ακολούθησε τις οδηγίες του για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Προχώρησε σε απλές κινήσεις, που μπορούν να επιφέρουν τεράστιο όφελος στην υγεία της καρδιάς σου:

  • Κόψε το κάπνισμα, ακλούθησε τις οδηγίες του γιατρού σου και ασκήσου τακτικά.
  • Διατήρησε το βάρος σου σε υγιή επίπεδα ή όσο πιο κοντά σε αυτά μπορείς. Και να θυμάσαι: Όλες οι θερμίδες μετράνε στον αγώνα για διατήρηση του βάρους σου.
  • Βάλε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου.
  • Δώσε έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κ.ά.
  • Προσπάθησε να συμπεριλάβεις κάθε εβδομάδα τα όσπρια στη διατροφή σου.
  • Μείωσε την ποσότητα του αλατιού (νατρίου) που προσθέτεις στα φαγητά σου και διάβασε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για πληροφορίες σχετικές με την περιεχόμενη ποσότητά τους σε αλάτι.
  • Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, στη μαγειρική και στις σαλάτες.
  • Επίλεξε σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών (π.χ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί), που αποτελούν την κύρια πηγή πολυακόρεστων ω3. Επιπλέον, εμπλούτισε τη διατροφή σου με πηγές πολυακόρεστων ω6 λιπαρών, όπως είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί και οι μαλακές μαργαρίνες.
  • Μείωσε τα ζωικά λίπη. Επίλεξε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και άπαχο κρέας. Περιόρισε την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων και άλλων πηγών trans λιπαρών.
  • Η σωματική άσκηση διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ακόμη και 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι αρκετά. Μπορούν να χωριστούν ακόμη και σε 3 δεκάλεπτα ανά ημέρα.
  • Μπορείς να εντάξεις αερόβιες δραστηριότητες (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορό κ.ά.) και ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και ευλυγισίας στην καθημερινότητά σου.
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής δεν αποτελεί δικαιολογία για να είσαι αδρανής. Προτίμησε τις σκάλες από το ασανσέρ και επίλεξε να πας με τα πόδια για ψωμί και εφημερίδα.
  • Ακόμη και το περιβάλλον του σπιτιού σου προσφέρεται για ήπιας μορφής άσκηση. Διάβασε ένα βιβλίο κάνοντας στατικό ποδήλατο και προτίμησε να βάλεις μουσική και να χορέψεις απ’ το να δεις τηλεόραση.

Αν παρουσιάζεις κάποια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν επιδοθείς σε κάποιου είδους σωματική άσκηση.